martes, 23 de octubre de 2007

LA COMPETÈNCIA DIGITAL


Les noves tecnologies són molt importants per a la nostra vida ja que cada vegada estan més presents en les cases, el treball, etc., encara que això no és del tot cert en el cas de les escoles, que encara que intenten integrar-les, es troben per darrere de l’avanç tecnològic en la majoria dels casos. Per això, com a futurs mestres  hem de intentar que els  nostres alumnes fagen ús de les NTIC.
 
En les escoles no hi ha un ús molt ampli de les noves tecnologies, a penes hi ha ordinadors i els que hi ha, generalment, són insuficients per a tots els alumnes de la classe i, a més a més, no els poden utilitzar quan es necessiten, sinó sols quan l’aula està lliure. Per tant, les referències que fa el currículum sobre les noves tecnologies en cada una de les diferents àrees no són del tot certes, ja que pels motius que acabem de comentar no és factible portar-les a terme.
 
Avui en dia, trobem a les escoles moltes campanyes per a conscienciar als xiquets sobre la higiene, la salut, etc., però no els parlen sobre les noves tecnologies, com per exemple Internet, ni la seva evolució; i seria interessant que promogueren el seu ús des de l’escola. A més l’ús que es fa a l’escola i, que a més, és el que es promou en el currículum és molt limitat respecte a l’amplia quantitat de aplicacions que hi trobem en les NTIC, per això, creem en la importància de promoure les noves tecnologies.
 
D’altra banda, no és important sols el coneixement sobre l’ús i aplicacions de les noves tecnologies, sinó que això ens permet  que els alumnes desenvolupen una mentalitat crítica cap a elles i davant de la informació que aquestes els aporten.

També he de dir, que després d´analitzar el currículum de Primària ,és molt poca la introducció que es fa a cadascuna de les àrees en els respectius cicles educatius, doncs l´unic que volen introduïr als xiquets és la tecnologia centrada en l´ordinador, sense donar-se´n compte que la tecnologia va molt més lluny que tot això, la tenologia centrada en l´educació és la introducció a un món complexe ple d´informació que no sols es troba als llibres, sino que es troba a les biblioteques virtuals, pàgines d´internet centrades en quansevol camp de matèria, etc.

En definitiva, jo crec que hui en dia les escoles no estàn preparades per a fer una educació també centrada en la competència digital, siga pels recursos econòmics o siga per la poca preparació d´alguns mestres, sobre tot els més antics.

No hay comentarios: